Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  • Δημοσιεύτηκε από: Χριστίνα Ντιούδη
AMEA

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ καθιερώθηκε το 1992, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η προβολή των δικαιωμάτων και των δυνατότητων των ατόμων με αναπηρία. Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας, στις 30 Μαρτίου το 2007 υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ή αλλιώς 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Σήμερα, 5 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ε.Ε. δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας. Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε, ότι από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 (13 χρόνια μετά την υπογραφή), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν ότι ο Δημόσιος τομέας σε όλη την Ε.Ε. οφείλει να εφαρμόσει την Οδηγία για την προσβασιμότητα του ιστού και να καταστήσει τους δημόσιους ισοτόπους φιλικά προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία.

Μετά τους ιστοτόπους του Δημόσιου τομέα, το επόμενο βήμα αφορά τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των Δημόσιων οργανισμών, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από τον Ιούνιο του 2021.

Ευχή όλων, η παγκόσμια αυτή μέρα να αποτελέσει αφορμή και για άλλες αλλαγές που θα βελτιστοποιήσουν την ζωή των συνανθρώπων μας.

Πηγές: Υπουργείο Υγείας Governet.gr