Καταδυτικός Τουρισμός | Η περίπτωση της Αλοννήσου

BLUE VALUE - εκπαίδευση και παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών > Νέα > Νέα > Καταδυτικός Τουρισμός | Η περίπτωση της Αλοννήσου
  • Δημοσιεύτηκε από: aalmpantopoulou

Σύμφωνα με έρευνες οι δύτες στην Ευρώπη αυξάνονται κάθε χρόνο και ξεπερνούν τα 3,5 εκ.. Εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει να επισκεφθεί μεσογειακούς προορισμούς προκειμένου να καταδυθεί.  Οι αριθμοί είναι μεγάλοι και έτσι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί προτέρημα στην οικονομία κάθε μεσογειακής χώρας.

Στην Ελλάδα, παρόλη την καθαρότητα των υδάτων, και το γεγονός ότι η ελληνική επικράτεια διαθέτει 270.000 τετρ. χιλ. θάλασσας, με άριστο κλίμα και ζεστά νερά, ο καταδυτικός τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος.  Γεγονός που δείχνει να αλλάζει, μετά τα εγκαίνια του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου για το ναυάγιο της Περιστέρας, στο νησί της Αλοννήσου.

Ένα διαφορετικό Μουσείο

Το Σάββατο 1 Αυγούστου, η Αλόννησος υποδέχτηκε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη όπου μαζί με  τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, συμμετείχαν στα εγκαίνια του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στην Ελλάδα.

Το μουσείο αφορά το ναυάγιο της Περιστέρας. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από τον κ. Δημήτριο Μαυρίκη, επαγγελματία αλιέα, το 1985 στην περιοχή της δυτικής πλευράς της νήσου Περιστέρας που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου. Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, έδειξαν πως το ναυάγιο ανήκει σε Αθηναϊκό  εμπορικό πλοίο με φορτίο 3.500 αμφορείς κρασιού. Το ναυάγιο υπολογίζεται ότι βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. .

Δείτε Περισσότερα

Με τα εγκαίνια του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου, η Ελλάδα μπήκε και επίσημα στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Tο γεγονός αυτό δίνει ελπίδα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ειδικότερα σε μια περίοδο πρωτόγνωρων εξελίξεων.

Η Τουριστική Προβολή είναι μια υπηρεσία πλήρως συνδεδεμένη με την προώθηση ενός τόπου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Αναδείξτε την περιοχή σας και εμπιστευθείτε την ομάδα της Blue Value για μια ολοκληρωμένη, στρατηγικά σχεδιασμένη, καμπάνια προώθησης. Ενισχύστε την ανταγωνιστικότητα του τόπου σας  έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.